Cyber Security in the Age of Large-Scale Adversaries

CASA Distinguished Lectures

In den CASA Distinguished Lectures heißen wir ausgewählte international und nationale Wissenschaftler*innen am HGI willkommen.
An die meist einstündigen Vorträge dieser exzellenten Gastredner*innen schließt immer auch eine Diskussion mit den Teilnehmenden an. Damit möchten wir unser Ziel verwirklichen, einen regen Gedankenaustausch innerhalb der Cyber-Security-Forschung anzutreiben und neue Perspektiven zu öffnen.

Aufgrund der aktuellen Situation rund um die COVID-19-Epidemie werden die Lectures online abgehalten - und sind damit für Interessierte auf der ganzen Welt zugänglich. Der Zugangslink zur jeweiligen Veranstaltung wird unter den Informationen zu den Votragenden geteilt.

Service-Angebote zu den Distinguished Lectures

Auf unserem Youtube-Kanal können Sie sich einige vergangene Distinguished Lectures in voller Länge anschauen. Wenn Sie über die anstehenden Vorträge informiert werden möchten, melden Sie sich bitte zu unserem Newsletter an.

Andreas Zeller (CISPA Helmholtz Center for Information Security)

"Learning the Language of Failure"

Joint work with Rahul Gopinath and Zeller’s team at CISPA

Abstract. When diagnosing why a program fails, one of the first steps is to precisely understand the circumstances of the failure – that is, when the failure occurs and when it does not. Such circumstances are necessary for three reasons. First, one needs them to precisely predict when the failure takes place; this is important to devise the severity of the failure. Second, one needs them to design a precise fix: A fix that addresses only a subset of circumstances is incomplete, while a fix that addresses a superset may alter behavior in non-failing scenarios. Third, one can use them to create test cases that reproduce the failure and eventually validate the fix.

In this talk, I present and introduce tools and techniques that automatically learn circumstances of a given failure, expressed over features of input elements. I show how to automatically infer input languages as readable grammars, how to use these grammars for massive fuzzing, and how to systematically and precisely characterize the set of inputs that causes a given failure – the "language of failure".

Biography.  Andreas Zeller is Faculty at the CISPA Helmholtz Center for Information Security, and professor for Software Engineering at Saarland University, both in Saarbrücken, Germany. In 2010, Zeller was inducted as Fellow of the ACM for his contributions to automated debugging and mining software archives, for which he also obtained the ACM SIGSOFT Outstanding Research Award in 2018.  His current work focuses on specification mining and test case generation, funded by grants from DFG and the European Research Council (ERC).

Zum Youtube-Video

Cyber Security in the Age of Large-Scale Adversaries

Andreas Zeller (CISPA Helmholtz Center for Information Security)

"Learning the Language of Failure"