Cyber Security in the Age of Large-Scale Adversaries

CASA Distinguished Lectures

In den CASA Distinguished Lectures heißen wir ausgewählte international und nationale Wissenschaftler*innen am HGI willkommen.
An die meist einstündigen Vorträge dieser exzellenten Gastredner*innen schließt immer auch eine Diskussion mit den Teilnehmenden an. Damit möchten wir unser Ziel verwirklichen, einen regen Gedankenaustausch innerhalb der Cyber-Security-Forschung anzutreiben und neue Perspektiven zu öffnen.

Aufgrund der aktuellen Situation rund um die COVID-19-Epidemie werden die Lectures online abgehalten - und sind damit für Interessierte auf der ganzen Welt zugänglich. Der Zugangslink zur jeweiligen Veranstaltung wird unter den Informationen zu den Votragenden geteilt.

Service-Angebote zu den Distinguished Lectures

Auf unserem Youtube-Kanal können Sie sich einige vergangene Distinguished Lectures in voller Länge anschauen. Wenn Sie über die anstehenden Vorträge informiert werden möchten, melden Sie sich bitte zu unserem Newsletter an.

Daniel Gruss (Graz University of Technology)

"Transient Execution Attacks"

Copyright: TU Graz, Lunghammer

Abstract. In this talk we will deepen our understanding of transient execution attacks and defenses. We will discuss the differences between all the Spectre variants in terms of microarchitectural (prediction) elements, the attacker model, and the attack strategy. We will discuss blank spots that we should look at in the future.
With this knowledge we are prepared to discuss which defenses against transient execution attacks are effective. We will see that there are good defenses, but most are neither effective nor efficient. Finally we will discuss open problems for defenses.

Biography. Daniel Gruss (@lavados) is an Assistant Professor at Graz University of Technology. He finished his PhD with distinction in less than 3 years. He has been involved in teaching operating system undergraduate courses since 2010. Daniel's research focuses on side channels and transient execution attacks. He implemented the first remote fault attack running in a website, known as Rowhammer.js. He frequently speaks at top international venues, such as Black Hat, Usenix Security, IEEE S&P, ACM CCS, Chaos Communication Congress, and others. His research team was one of the teams that found the Meltdown and Spectre bugs published in early 2018.

Cyber Security in the Age of Large-Scale Adversaries

Daniel Gruss (Graz University of Technology)

"Transient Execution Attacks"

Copyright: TU Graz, Lunghammer