Cyber Security in the Age of Large-Scale Adversaries

CASA Distinguished Lectures

In den CASA Distinguished Lectures heißen wir ausgewählte international und nationale Wissenschaftler*innen am HGI willkommen.
An die meist einstündigen Vorträge dieser exzellenten Gastredner*innen schließt immer auch eine Diskussion mit den Teilnehmenden an. Damit möchten wir unser Ziel verwirklichen, einen regen Gedankenaustausch innerhalb der Cyber-Security-Forschung anzutreiben und neue Perspektiven zu öffnen.

Aufgrund der aktuellen Situation rund um die COVID-19-Epidemie werden die Lectures online abgehalten - und sind damit für Interessierte auf der ganzen Welt zugänglich. Der Zugangslink zur jeweiligen Veranstaltung wird unter den Informationen zu den Votragenden geteilt.

Service-Angebote zu den Distinguished Lectures

Auf unserem Youtube-Kanal können Sie sich einige vergangene Distinguished Lectures in voller Länge anschauen. Wenn Sie über die anstehenden Vorträge informiert werden möchten, melden Sie sich bitte zu unserem Newsletter an.

Claudia Diaz (COSIC research group, Department of Electrical Engineering, KU Leuven)

"Strong network anonymity with mixnets"

Abstract. This talk will motivate the need for anonymity at the network layer and introduce basic anonymity concepts and metrics that are applicable to communication settings. We will review the relevant adversary models and introduce mixnets, a type of anonymous communication system that protects communications against more powerful adversaries than Tor. We will explain the different features that need to be considered when designing mixnet routing protocols and introduce the Katzenpost mixnet architecture, which is an implementation of the Loopix anonymity system developed by the EU funded project Panoramix, and conclude with open challenges for such systems.

Biography. Claudia Diaz is an Associate Professor at the COSIC research group of the Department of Electrical Engineering (ESAT) at the KU Leuven, where she leads the Privacy Technologies Team. She holds a Master's degree in Telecommunications Engineering at the University of Vigo (Spain, 2000), and a Ph.D. in Engineering at the KU Leuven (Belgium, 2005). Her research is focused on the design, analysis, and applications of technologies to protect online privacy, and in particular technologies that offer protection for metadata to prevent traffic analysis, tracking, localisation, or behavioral profiling.

Personal Homepage

Cyber Security in the Age of Large-Scale Adversaries

"Strong network anonymity with mixnets"

Personal Homepage